Viranşehir’de anız yangınlarına karşı toplumsal seferberlik

Viranşehir’de anız yangınlarına karşı toplumsal seferberlik

Anız yangınlarının ekosistem, insan sağlığı ve tarımsal üretim üzerindeki yıkıcı etkilerini sayısal verilerle gözler önüne seren bu seferberlikte; çiftçiler, gençler ve uzmanlar aynı masa etrafında buluştu.

Toplantıya, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, TEMA İl Temsilci Yardımcısı Abdülkadir Peltek, Harran Üniversitesi Genç TEMA Kulübü üyeleri ve Viranşehir Gazi Lisesi öğrencileri katıldı.

Prof. Dr. Öztürkmen, toplantıda yaptığı konuşmada “Anız yakmak, toprağı öldürmektir!” diyerek şunları kaydetti:

“1 saatte yanan anız, 5 futbol sahası büyüklüğünde alanda tüm canlı yaşamını yok ediyor. Anız dumanı, Şanlıurfa'da solunum yolu hastalıklarını yüzde 25 oranında artırıyor. Yakılan her hektar anız, toprağın su tutma kapasitesini yüzde 40 azaltıyor. Anız yakmak, topraktaki faydalı mikroorganizmaların yüzde 70’ini yok ediyor. Her yıl Türkiye’de 5-7 milyon ton anız yakılıyor, bu da 15-35 milyon ton karbondioksit salınımı demek.”

Toplantıda alınması gereken acil önlemler “Anız toplama makineleri için devlet teşviki sağlanmalı. Tarla günleri ve köy toplantılarıyla çiftçiler bilinçlendirilmeli. Ziraat odaları, muhtarlar ve il/ilçe tarım müdürlükleri ortak hareket etmeli. Jandarma ve çevre zabıtası denetimlerini artırmalı. Gençler tarımsal çevre bilinciyle güçlendirilmeli.” şeklinde sıralandı.

Prof. Dr. Öztürkmen, ise “Unutmayın, anız yakmak sadece bugünü değil; çocuklarımızın geleceğini de yakmaktır. Her birimiz toprağa sahip çıkarsak, Şanlıurfa yeşil kalır, verimli kalır.” dedi.

  Hibya Haber Ajansı